Skiën in de zomer: mogelijk in deze zomerskigebieden

26-03-2023 - SnowTrex

In veel skigebieden eindigt het skiseizoen eind april. Maar dat betekent niet dat echte fans van de pistes helemaal niet meer kunnen skiën of boarden. Voor al diegenen die hun board niet willen ophangen tijdens de zomermaanden, heeft SnowTrex een lijst samengesteld van skigebieden wereldwijd die hun liften helemaal niet of slechts voor korte tijd sluiten. Skiën in de zomer is hier ook mogelijk!

De zomer betekent niet dat vakantiegangers het skiën moeten opgeven.


Zomerskigebieden in een oogopslag

SkigebiedLandmaximale hoogte meter
Hintertuxer GletscherOostenrijk3.250 m
KitzsteinhornOostenrijk3.029 m
DachsteingletscherOostenrijk2.700 m
Kaunertaler GletscherOostenrijk3.113 m
Mölltaler GletscherOostenrijk3.122 m
Stubaier GletscherOostenrijk3.212 m
Les 2 AlpesFrankrijk3.523 m
TignesFrankrijk3.456 m
ZermattZwitserland3.899 m
Saas-FeeZwitserland3.573 m
Stilfser JochItalië3.450 m
Mammoth MountainVS3.369 m
TimberlineVS2.603 m
WhistlerCanada2.284 m

Hintertuxer Gletsjer/Oostenrijk

De Hintertuxer gletsjer is het enige skigebied in Oostenrijk dat 365 dagen per jaar toegankelijk is om te skiën. Als het weer ideaal is, kun je in de zomer skiën op tot wel 22 kilometer aan pistes tot een hoogte van 3.250 m, die worden bediend door negen liften. Freestyleliefhebbers komen ook aan hun trekken in het Betterpark, waar het motto in de halfpipe, talloze boxen, table tops en rails is: hoger, sneller, verder.

De boards laten draaien op de pistes? In de zomer is dat met de juiste sneeuwcondities geen probleem op de Hintertuxer gletsjer:

Hintertuxer Gletscher - Hintertux October

Kitzsteinhorn/Oostenrijk

Op de Kitzsteinhorn boven Kaprun in de prachtige provincie Salzburg staat niets zelfs in de zomer plezier op de piste in de weg – met een kleine onderbreking. Het skigebied werd bekend als het eerste gletsjerskigebied van Oostenrijk en is vooral populair bij plezierige skiërs. Het sneeuwpark is ook niet altijd open, maar wordt dagelijks gevormd tot eind mei en vanaf oktober.

Skiën op de Kitzsteinhorn – ook mogelijk in de zomer.

Dachstein gletsjer/Oostenrijk

18 kilometer aan geprepareerde pistes en het Horsefeather Superpark nodigen uit tot sneeuwpret in de zomer op de Dachsteingletsjer. Het trainingscentrum voor biatlon en langlaufen is erg populair bij veel internationale sporters. Daarom moeten wintersporters hun ogen altijd open houden om te zien of ze niet een of twee professionals tegenkomen. Een alternatief voor skiën zijn ook de Dachstein Skywalk, het Dachstein Ice Palace en het Glacier Restaurant. Deze moeten in ieder geval op je to-do lijstje staan.

De piste op! Rondom de Dachstein is dit bijna het hele jaar mogelijk dankzij het uitstekende gletsjerskigebied.

Kaunertaler gletsjer/Oostenrijk

De jongste gletsjer van Tirol heeft ook een klein maar uitstekend zomerskigebied. Hier duurt het laagseizoen meestal minstens tot half mei. Heel praktisch is de weg die bezoekers kunnen nemen naar het gletsjerrestaurant op 2750 meter hoogte. Voor het panorama van de Weißseespitze (3.535 m) slingeren ongeveer 21 km aan pistes van overwegend gemakkelijk niveau vanaf de Karlesspitze en het Falgingjoch naar beneden. Met een snowpark en een ruim oefenterrein is het gletsjergebied ook qua funfactor goed uitgerust.

De jongste gletsjer van Tirol heeft ook een zomerskigebied.

Mölltaler Gletsjer/Oostenrijk

Het motto bij “Mölli” is: van meer naar sneeuw. Hier kunnen pistenfans op dezelfde dag skiën op de top van de gletsjer en later wandelen langs de prachtige bergmeren. In principe zijn er negen afdalingen met een totale lengte van ongeveer 17 km, inclusief een boardercross-parcours en een FIS-raceparcours van 7 km. Afgezien van een korte onderbreking in mei is het enige gletsjerskigebied van Karinthië het hele jaar geopend. De momenteel geopende pistes worden aangekondigd via de eigen website.

In Mölli, zoals de Mölltaler gletsjer liefkozend door de plaatselijke bevolking wordt genoemd, kunnen skiërs genieten van echte “sundowners” op alpine hoogte.

Stubaier gletsjer/Oostenrijk

Het grootste gletsjerskigebied met 43 kilometer aan pistes is de Stubaier gletsjer in Tirol. Hier gaat het skiplezier dit seizoen door tot 18 juni. Afhankelijk van de sneeuwcondities is ongeveer de helft van de 35 pistes open.

Op de Stubaier gletsjer beleven skiërs ook graag een dag op de piste boven de wolken.

Les 2 Alpes/Frankrijk

Op de Mont-de-Lans gletsjer in de Franse Hoge Alpen ligt een van de grootste zomerskigebieden van Europa. De pistes bereiken een hoogte van 3.566 m, waardoor dit gletsjerskigebied één van de hoogste ter wereld is. Het spreekt voor zich dat ook hier in de zomer goede pistecondities heersen. Acht pistes wachten op beginners en gevorderden, plus het luxe panorama met La Meije, het Ecrins-massief en natuurlijk de machtige Mont Blanc. Een snowpark met superpipe is ook geopend bij goede sneeuwomstandigheden. Het enige nadeel is dat de pret in de zomer niet lang duurt, omdat de liften maar tot 12 uur ’s middags draaien. Gelukkig biedt Les 2 Alpes een vol activiteitenprogramma na het skiplezier, van gletsjerwandelen tot downhillbiken tot plonsen in de zwemvijver. Een actieve vakantie in de zomer kan bijna niet bevredigender zijn.

Hier kun je zien wat er in de zomer te doen is in het skigebied Les 2 Alpes:

Vans Week Dacamp - Les 2 Alpes #summer 2k17

Tignes/Frankrijk

Tignes – een overtreffende trap in de Franse Alpen. Het skigebied daar is niet alleen aantrekkelijk voor de professionals die hier trainen. De mogelijkheid om bijna het hele jaar door te skiën maakt het gebied op het Vanoise massief populair bij veel wintersporters. Goede sneeuw is bijna gegarandeerd door de hoogte tot 3.456 meter. De pistes op de Grande Motte gletsjer gaan meestal open van juni tot augustus. Wintersporters van alle niveaus kunnen zich hier dan uitleven op blauwe, rode en zwarte pistes. Ook snowboarders en freestyle fans komen aan hun trekken. Het snowpark op de gletsjer met een halfpipe, rails en obstakels laat niets te wensen over en biedt genoeg afwisseling.

In een eigen video presenteert Tignes de bergwereld rondom het skigebied zelf:

Tignes | La première station de ski à ouvrir et la dernière à fermer

Zermatt/Zwitserland

Niet minder dan 38 bergtoppen van vierduizend meter omringen de regio Zermatt-Matterhorn in het hart van de Walliser Alpen. Op de Theodul-gletsjer in het skigebied Matterhorn Glacier Paradise zijn ze ook in de zomer geopend. Het bergstation ligt op 2.939 m, vanwaar zomerskiërs direct het Matterhorn Gletscherparadies betreden. Hierboven kan bijna het hele jaar door geskied worden op 21 kilometer aan pistes. Als er genoeg sneeuw ligt, is zelfs het Snowpark van Zermatt geopend.

Saas-Fee/Zwitserland

Op de Allalin gletsjer wachten 20 km aan gletsjerpistes op zomerskiërs. Veel internationale skiteams gebruiken het gebied ook als oefenterrein, dus er is altijd wel iets te zien voor de overige skigasten. Degenen die niet zelf willen skiën of de halfpipe, rails en boxen willen uitproberen, kunnen zich vermaken in een ruime chill-out zone met muziek of in het gletsjerrestaurant. Omringd door 18 bergtoppen van vierduizend meter is het Saasdal sowieso een uitstapje waard en biedt het uitzicht op een overweldigend panorama.

De volgende video laat zien hoe de alpine wereld rond Saas-Fee er in de zomer uitziet:

Saas Fee Glacier Summer Ski Training DJI Mavic

Stelvio/Italië

Het gletsjerskigebied op de hoogste bergpas van Italië is alleen in de zomer geopend. De pasweg met zijn 48 haarspeldbochten naar de top van de pas op 2.760 m is de enige toegangsweg naar het Stilfser Joch. Hoewel hij overal geasfalteerd is, is hij in de winter gesloten voor verkeer. Skiën op de gletsjer is daarom alleen mogelijk in de zomer. Dit wordt echter bevolkt door veel trainingsgroepen die de 9 km piste delen met de andere skigasten – de training is immers een interessant schouwspel voor toeschouwers.

Downhill skiën op het Stilfser Joch is ook mogelijk in de zomer, zoals dit filmpje laat zien:

Summer skiing in Passo Stelvio - Stilfser Joch

Mammoth Mountain/Verenigde Staten

Het skigebied Mammoth Mountain in de Amerikaanse staat Californië is gezegend met veel sneeuwval dankzij de capriolen van het weer in de Sierra. Het gebied heeft gemiddeld meer dan 200 skidagen per jaar! De pistes, of beter gezegd het “skiterrein”, ligt tussen de 2.400 en 3.300 m en is skibaar tot juni.

De Amerikaanse feestdag is 4 juli, wat midden in de zomer valt. Maar dat weerhoudt de lokale bevolking in Mammoth Mountain er niet van om te skiën:

Skiing On July 4th? It’s Possible On California’s Mammoth Mountain | NBC Nightly News

Timberline/Verenigde Staten

Het gletsjerskigebied Timberline in de Amerikaanse staat Oregon is bijna het hele jaar geopend. Alleen in oktober krijgt het een beetje vrijaf. Voor de rest zijn de pistes tussen 1.400 en 2.600 m op Mt. Hood altijd open.

Sneeuwfans kunnen niet alleen in de Rocky Mountains skiën, maar ook in Oregon. En zelfs in de zomer:

Holy Bowly - Timberline - 2021

Whistler/Canada

Whistler, British Columbia in Canada kan tegelijkertijd de bestemming zijn van zomer- en wintersportliefhebbers. In de zomer rijden er skiliften op de Horstman Glacier, zodat alle sneeuwliefhebbers hun passie kunnen uitoefenen. Er ligt zelfs een sneeuwpark op de gletsjer te wachten om ontdekt te worden. Om het prachtige panorama over de Whistler Valley niet te missen, moeten wintersporters even pauzeren of zelfs op adem komen op de top van Blackcomb Mountain voordat ze ’s middags misschien een mountainbiketocht gaan maken. Skiën en fietsen op één dag combineren is hier goed mogelijk!

in 2010 vonden in Whistler de Olympische Winterspelen plaats, maar de pistes zijn ook leuk in de zomer:

Skiing in Whistler Blackcomb, Canada (March 2020)
Filmlocaties in skigebieden – beroemde filmsets in de sneeuw

Berglandschappen, sneeuw en mystieke valleien. Wintersporters, wandelaars en ...

Hoe wordt kunstsneeuw gemaakt?

Wintersporters willen in de skivakantie perfect geprepareerde pistes met een dikke ...

$stickyFooter