Exotische skigebieden: Noorwegen

03-10-2013 - SnowTrex

De Noren verkennen het ongerepte berglandschap het liefst op de ski’s. Wintersport vormt in Noorwegen – in tegenstelling tot klassieke wintersportbestemmingen zoals Oostenrijk of Zwitserland – weliswaar geen internationale economische sector, maar het is in ieder geval dé nationale sport en een van de meest geliefde tradities van het land.  Veel mensen die naar het Scandinavische land komen zijn erg onder de indruk van de overvloed en de kwaliteit van de sneeuw – zelfs bij lage hoogten. Het Noorse skiseizoen begint meestal in november en eindigt in mei. Er zijn talrijke skigebieden in Noorwegen die over het hele land verspreid liggen. De Noorse VVV heeft op zijn internetportaal visitnorway.com een top 10 lijst van de meest populaire skigebieden samengesteld:

Exotische skigebieden: Noorwegen.

1. Trysil

Eén berg, de Trysilfjell, steekt boven het heuvelachtige landschap van Trysil uit. 71 km aan pistes en 31 bergliften leiden door de bossen die rondom de berg liggen. Het skigebied is vooral geschikt voor gezinnen want voor kinderen zijn er drie speciale terreinen met kindervriendelijke afdalingen en liftinstallaties. Het overige gebied biedt pistes voor alle niveaus. Tevens kunnen zich grote en kleine wintersporters in diverse funparken prima uitleven. Afgezien van zijn pistes beschikt Trysil met een overdekte surfvoorziening, een Spa, diverse inkoopmogelijkheden alsook 20 restaurants en verschillende bars over een gevarieerd recreatieaanbod.

2. Hemsedal

Tussen Oslo en Bergen ligt Hemsedal, dat de Noren vaak aanduiden als “de Scandinavische Alpen”. Hier staan ook de Noorse skiprof Lasse Kjus of Kroonprins Haakon en zijn Mette-Marit regelmatig op de latten. De twee skigebieden Hemsedal Skisenter en Solheisen Skisenter beschikken in totaal over 52 afdalingen en 24 liften. De regio staat bij freeriders bekend als echte hotspot. Voor kinderen is er  verder het grootste kinderareaal van Noorwegen. Maar ook freestylers komen hier dankzij verschillende parken aan hun trekken. Tevens zijn de bars in het weekend druk bezocht wanneer de feestbeesten uit Oslo aanreizen om lekker een paar dagjes te gaan skiën.

3. Hafjell

Tijdens de Olympische Winterspelen van 1994 vonden de wedstrijden slalom en reuzenslalom op 15 kilometer van Lillehammer, in het oord Hafjell, plaats. Het skigebied van Hafjell beschikt over 35 pistekilometer en 14 bergliften. Tevens heeft Lasse Kjus hier een skischool opgericht. Een ander hoogtepunt is de Hunderfossen Winterpark dat een sprookjesachtige wereld van sneeuw en ijs met ijshotel, ijskathedraal en grotrestaurant voorstelt.  Hier staan bijvoorbeeld sneeuwraften, tochten met de sneeuwscooter of ijsbowlen op het programma. Het park opent trouwens pas bij zonsondergang.

4. Geilo

Hoewel Geilo als oudste skigebied van het land (het gebied bestaat al sinds het jaar 1909) wel over 39 goede pistes beschikt, staat het eerder bekend om zijn kite-skiingmogelijkheden. Hier vonden al enkele WK- en wereldcupevenementen plaats. Hangastøl biedt op 9000 vierkante kilometer verder ideale windomstandigheden. En ook de snowparken van Geilo waren al enkele keren locatie van grote evenementen. ’s Avonds kunnen de wintersporters in het restaurant „Hallingstuene“,dat door de bekende Noorse tv-kok Frode Aga wordt uitgebaat, lekker bijkomen en smullen.

5. Oslo Winter Park Tryvann

Het skigebied met 18 pistes en 7 liften is slechts 20 minuten van het centrum van de hoofdstad Oslo verwijderd. Vanwege het park Varingskollen beschikt het gebied over een van de grootste funparken in Noorwegen. Het park strekt zich uit over een areaal met vijf pistes en een stoeltjeslift. Naast jumps en obstakels staan hier 2 halfpipes ter beschikking waarvan de een 120 m en de ander 170 m lang is.

6. Norefjell

In Norefjell vonden tijdens de Olympische Winterspelen 1952 de wedstrijden alpineskiën plaats. Het gebied vormt de hoogste bergregio in de omgeving van de hoofdstad Oslo. Tevens vindt men hier de grootste hoogteverschillen in Scandinavië: tot 1000 meter. In Norefjell treffen wintersporters 125 km aan pistes aan, waaronder ook de langste samenhangende afdaling van Noorwegen. Deze is 6,5 km lang.

7. Oppdal

Tot dit skigebied, dat 130 km van Trondheim verwijderd ligt, behoren 4 bergen die allemaal aan de zonzijde liggen. Marc Girardelli, voormalige skiprof uit Oostenrijk, meent hier zelfs de “beste reuzenslalomhelling ter wereld” te hebben gevonden. En ook freeriders genieten hier van geweldige omstandigheden.

8. Hovden

Hovden in het zuiden van Noorwegen staat bekend om zijn grote sneeuwzekerheid. Freeriders zullen hier enkele prachtige afdalingen door het bos aantreffen. Freestylers kunnen zich in een 1250 m lange funpark uitleven. Verder is er in het skigebied een speciaal gebouw met café, bistro, skischool, verhuur en après-ski bar.

9. Kvitfjell

Kvitfjell is een modern skigebied, dat in het kader van de Olympische Winterspelen van 1994 in Lillehammer is opgericht. Hier vindt men naast makkelijke blauwe pistes ook de steile Olympische afdaling “Zwarte Diamant” – het laatste gedeelte van die helling heeft een stijgingspercentage van 64 procent. Als een van de eerste Noorse skigebieden opent Kvitfjell al in de tweede helft van oktober.

10. Kongsberg

Het kleine skigebied van Kongsberg is vooral vanwege zijn ligging erg populair. Het is maar een uur rijden vanaf Oslo. Het skigebied biedt ongeveer 10 km aan pistes, maar er is ook een funpark met halfpipe en quarterpipes. Tevens is er een slalomhelling, die ook geschikt is voor de race.

Bij toeristen is Lillehammer erg populair. Aan de ene kant kan men hier lekker van de voordelen van een grotere stad genieten en tegelijk liggen de 5 skigebieden Skeikampen, Kvitfjell, Hatfjell, Gålå en Sjusjøen dichtbij. Freeriders houden van de vele mogelijkheden voor skitouring en freeriding in Noorwegen – zoals bij de Sognefjord, in Voss, in de Sumøralpen, bij de Hardangervidda of in Jotunheimen.

Iedereen die deze diversiteit eens heeft gezien, weet waarom Noorwegen bij Olympische Winterspelen altijd tot een van de beste deelnemers behoort. Dat is niet moeilijk als je zulke omstandigheden voor de deur heeft, toch?

  • donderdag, 03. oktober 2013
  • auteur: SnowTrex
  • categorie: Skigebieden
Filmlocaties in skigebieden – beroemde filmsets in de sneeuw

Berglandschappen, sneeuw en mystieke valleien. Wintersporters, wandelaars en ...

Hoe wordt kunstsneeuw gemaakt?

Wintersporters willen in de skivakantie perfect geprepareerde pistes met een dikke ...

$stickyFooter